vans marketing

Vans Dan Strategi Perniagaan Yang Rebel

Pada tahun 2020, syarikat yang digagaskan oleh Paul Van Doren, James Van Doren, Gordon Lee dan Serge Delia berjaya mencatatkan keuntungan sebanyak US$498.5 juta. Hal ini sekaligus membawa Vans menduduki ranking ke-34 dalam pasaran fesyen Amerika Syarikat.

Bagi pasaran kasut dunia pula, Vans menghuni ranking ke 14 sekaligus berada dalam Top 20 jenama kasut terbaik dunia.

Walau bagaimanapun, segala apa yang dicapai oleh Vans pada hari ini bukanlah mudah. Ia bermula dengan jenama yang agak rebel.

Apabila bercakap tentang rebel, ini merupakan budaya penentangan yang bersifat anti-arus perdana. Bermakna golongan rebel ini menggunakan cara yang cukup berbeza daripada kebiasaan.

Semangat rebel inilah yang digunapakai oleh Vans untuk mengembangkan jenama mereka dengan pelbagai strategi di luar kotak.

Jadi apa strategi perniagaan yang digunakan oleh Vans sehingga boleh digelarkan sebagai rebel?

Menentang Budaya Orang Tengah

Ketika Vans baru bertapak, budaya orang tengah di Amerika Syarikat sangat tebal. Budaya ini menyebabkan kesemua produk dijual dengan harga yang agak tinggi kepada pelanggan kerana orang tengah turut memakan komisen.

Maka visi mereka adalah ingin menjual terus kasut dengan harga berpatutan tanpa orang tengah. Vans turut menjanjikan pelanggan akan dapat kasut yang dihasilkan pada hari sama.

kilang vans
Kilang Vans

Untuk itu Vans telah membina kilang dan turut menyediakan kedai pada tempat yang sama untuk pelanggan mendapatkan kasut.

Cara ini berjaya apabila pada hari pertama sahaja, seramai 12 orang pelanggan telah memberi kasut mereka.

Selepas itu, semakin ramai pelanggan yang datang ke kedai Vans dan mereka beriltizam untuk membuka cawangan lain bagi membesarkan perniagaan.

[INSERT_ELEMENTOR id=”29737″]

Membuka Lebih Banyak Cawangan Walaupun Rugi

Berbekalkan keyakinan pelanggan akan tetap beratur seperti cawangan pertama, Vans mula memperbanyakkan cawangan mereka.

Masalah mula timbul apabila hanya 4 daripada 9 cawangan baru dibuka mencatatkan keuntungan dan baki lagi 5 mengalami kerugian. Secara logiknya jika difikirkan, pasti Vans akan menutup cawangan yang tidak memberikan keuntungan bukan?

Namun, Vans bertindak melawan arus dengan tanggapan pembukaan lebih banyak cawangan bakal membantu cawangan yang rugi.

Caranya adalah setiap cawangan akan mengeluarkan jumlah kasut yang sama. Cawangan yang kehabisan stok akan mendapatkan kasut daripada cawangan kurang laku.

Melalui cara itu, kos pengeluaran dapat dikurangkan malahan semakin banyak keuntungan dijana. Sekaligus, cawangan kurang laku itu tidak merasai kesan kerugian yang maksimum.

Atas kertas, perancangan ini nampak cantik tetapi realitinya tidak. Dalam tempoh 10 tahun pertama, Vans hampir sahaja melingkup.

Berani Mengambil Risiko

Kebiasaannya sesebuah syarikat akan menggunakan sesuatu yang popular untuk memperkenalkan produk mereka kepada dunia. Seperti Nike, mereka mendekati atlet daripada sukan olahraga untuk memecahkan dominasi Adidas dan Puma.

Tapi berlainan pula dengan Vans kerana mereka mendekati sukan yang kurang popular seperti skateboard dan basikal BMX.

Kedua-dua jenis sukan ini terkenal dengan sifat rebel yang anti-establishment. Vans pula memiliki sifat yang hampir serupa ketika awal penubuhannya dan mungkin ini satu batu loncatan untuk semakin dikenali. Bagi menarik pelanggan daripada komuniti ini, Vans telah menghasilkan kasut yang sesuai dengan cara permainan skateboard dan basikal BMX.

Tidak lama selepas itu, kebangkitan sukan skateboard ke arus perdana menyebabkan Vans semakin dikenali. Bahkan sehingga ke hari ini, sukan skateboard sangat sinonim dengan Vans.

Dalam bidang muzik pula, Vans mula mendapat sambutan apabila kumpulan rock alternatif mula menjadikan kasut Vans sebagai pakaian rasmi mereka.

Berikutan kebangkitan muzik rock alternatif pada era 1990-an, Vans turut terkena tempias dengan kasut itu membuat kemunculan pertama dalam MTV.

vans tour

Melihat demam rock alternatif yang semakin memuncak, syarikat itu telah menganjurkan Vans Wraped Tour.

Penganjuran konsert itu menyaksikan beberapa kumpulan terkenal seperti Blink-182, Green Day, Korn dan Limp Bizkit turun beraksi lantas menyaksikan jenama Vans semakin dikenali.

Sehingga ke hari ini Vans masih menganjurkan konsert untuk menghargai komuniti skateboard dan pemuzik indie yang banyak membantu mereka memperkenalkan jenama Vans.

Influencer Marketing

Influencer marketing adalah mengupah orang terkenal untuk menggunakan produk mereka. Perkara ini dilakukan bagi menarik crowd orang terkenal bagi mendapatkan produk mereka.

Kaedah ini jugalah yang digunakan oleh Vans melalui berkolaborasi bersama kumpulan heavy metal seperti Iron Maiden, Slayer, Metallica dan Kiss.

Kolabroasi ini memberi keuntungan kepada kedua-dua pihak apabila Vans berjaya memperoleh pelanggan baru daripada pemuzik heavy metal. Manakala kumpulan heavy metal yang disebutkan tadi berjaya membina kembali nama mereka dalam industri seni.

Bukan setakat itu, Vans turut berkolaborasi dengan jenama lain dan pelbagai animasi. Contohnya, Vans telah bekerjasama dengan Supreme untuk menghasilkan Sk8-Hi sebagai model utama.

Vans Sk8 Hi
Vans Sk8 Hi

Dengan menggunakan ikon muzik melalui influencer marketing, Vans tidak lagi dikenali sebagai jenama yang hanya sinonim skateboard dan rock alternatif. Malah menjadi jenama yang lebih mainstream dan global.

Kesimpulannya memilih menjadi lain daripada yang lain, tidak bermakna kejayaan tidak mampu dicapai. Seperti Vans, mereka memilih untuk menjadi agak rebel dengan mendekati sukan dan muzik yang kurang popular.

Biarpun agak kurang berjaya pada asalnya, Vans berjaya menggunakan pengaruh daripada sukan lasak dan muzik kurang popular untuk dikenali. Akhirnya hari ini, Vans menjadi antara jenama kasut terkenal di dunia dan terus memberi sumbangan kepada sukan lasak serta muzik.

[INSERT_ELEMENTOR id=”29737″]

Leave a comment