Promosi Kedai Makanan Di Whatsapp Dengan Yezza!

Published on:

Anda ada masalah untuk mempromosikan kedai makanan anda di Whatsapp?

Leceh nak guna Grabfood, ShopeeFood dan sebagainya? Tak gemar mereka ambil margin yang tinggi dari jualan anda?

Saya tunjukkan caranya bagaimana anda boleh mempromosi kedai makan anda, atau produk makanan anda melalui Yezza!

Pengenalan

Macam mana nak bina web ecom macam http://aromajohor.com ini dalam masa 30 min?

Siap ada fungsi :

  • Rider
  • Online payment
  • Order management
  • Custom domain (.com)

Ini step by stepnya sampai kedai online siap.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Contoh Kedai Makan Online Di Whatsapp Menggunakan Yezza
contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Contoh Menu Kedai Makan Online Di Whatsapp Menggunakan Yezza
contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Sistem Penghantaran Makanan di Whatsapp Menggunakan Yezza
contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Sistem Pembayaran Kedai Makan di Whatsapp Menggunakan Yezza

Masalah Bisnes Makanan Bila Nak Mula Menjual Secara Online

Masalah bisnes F&B sedikit berbeza dengan bisnes produk lain, bila nak online-kan bisnes.

Banyak F&B sangkut di bahagian urus dan bukan menjual sebenarnya.

Contoh masalah dalam nak mengurus F&B untuk online adalah :-

  1. Kumpul order hari sama dari ramai pelanggan
  2. Susah cari rider untuk instant delivery

So, kalau awak ada F&B dan masih fokus masak, tapi cita-cita nak growkan bisnes, please step back.

1. Daftar Yezza

Ini step by step bina kedai online untuk bisnes F&B.

  1. Dafter Yezza

Pertama, daftar dulu di https://yezza.co/Yezza. Pakai gmail or nombor phone.

Nak cepat, nombor phone paling senang.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Daftar akaun di Yezza

Lepas itu, isi detail F&B awak dan letak nama kedai awak pada subdomain itu.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Isi maklumat restoran anda di Yezza

Untuk bisnes kategori, terus ambil Food and Drinks.

Tak kisah awak buat home based, gerai dan restoran.

Pilih yang ini.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Pilih kategori bisnes yang dilakukan di Yezza

Untuk Trial Plan, pilih Start. Nanti saya share kenapa kena ambil Start.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Pilih ‘Start’ untuk Trial Plan di Yezza
contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Pilih ‘Start’ untuk Trial Plan di Yezza

Ok, now sampai ke part mustahak!

2. Masukkan Perincian Produk Makanan Dalam Yezza

Upload dan isi detail produk awak.

Tips : Gunakan gambar yang cantik atau background belakang putih.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Isi maklumat produk atau makanan di Yezza

3. Setup Online Payment

Sekarang, kita masuk bahagian online payment.

Dua-dua ini berbeza.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Dua jenis online payment di Yezza

1. Online payment gateway with Stripe – Akses untuk pelanggan awak bayar guna Maybank2U, CIMB Clicks, debit kad, kredit kad dan GrabPay.

2. Manual bank transfer – Awak letak no akaun bank, nanti pelanggan bayar manual.

Mana yang bagus? Kalau nak duit masuk laju ambil online payment tapi ada caj. Kalau awak ok duit masuk lambat sebab proses manual dan tak ada caj, ambil je Manual bank transfer.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Aktifkan Yezza Pay di Yezza

Kalau ambil online payment, awak just kena isi semula detail nombor phone dan email untuk pengesahan bila sales awak masuk nanti.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Pendaftaran sistem payment Stripe di Yezza

Kalau awak ambil manual bank transfer, just isi details ini sahaja.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Isi maklumat akaun bank anda di Yezza untuk terima pembayaran

Tahniah! Kedai online dah siap dan boleh terus mula menjual. Sebab?

  1. Produk pertama dah upload
  2. Online payment dah setup
contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Kedai Online pertama anda bersama Yezza dah siap!

Tunggu dulu! Delivery belum setup kan?

Ok jom kita setup delivery untuk F&B awak.

4. Setup Online Delivery

Tekan button Setup untuk Shipping/Delivery.

Sekarang, klik button Setup ini dan klik Setup Now.

Dalam Yezza Shipping, awak boleh pilih untuk :-

  • Local delivery
  • Pick up dekat kedai

Ambil je Local delivery dan tekan Next.

Kemudian, isi alamat kedai awak betul-betul. Jangan silap!

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Isi alamat kedai anda didalam Yezza

Lepas itu, gunakan Pin Point ini untuk pastikan lokasi kedai awak betul-betul tepat.

Jangan silap part ini ya guys.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Pin point lokasi kedai makan anda dengan tepat didalam Yezza

Now, pilih awak nak pakai Lalamove ke, Borzo ke Grab.

Jangan lupa pilih jenis kenderaan ya. Ambil Motorcycle.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Pilih perkhidmatan penghantaran yang anda berkenan didalam Yezza

Part ini, awak boleh markup rate delivery untuk dapatkan rate delivery yang lagi murah.

Nak offer customer Free Shipping pun dekat sini.

Simple gila.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Mark up delivery rate didalam Yezza

Dah siap je, maka akan keluar popup tangan debab ini.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Proses untuk memulakan delivery kedai makan anda didalam Yezza sudah siap

Ok, jom kita make up kedai online jadi cantik pula.

5. Hias Yezza Store Anda

Pergi ke Home and cari button Yezza Store belah kiri.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Butang Yezza Store disebelah kiri di menu Home

Tekan Edit dan mulakan bertukang dengan masukkan :-

  • Nama kedai
  • Details kedai
  • Gambar kedai (gambar depan kedai)
  • SEO – Nak tulis panjang berjela pasal kedai
contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Pilih Edit didalam Yezza Store
contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Tambah nama, details kedai dan gambar kedai didalam Yezza Store

Lepas itu, pergi ke Product Categories untuk susun kategori produk.

Tips : Makanan set atau paling mahal di atas. Paling murah dan add-on di bawah.

Tengok contoh dari http://aromajohor.com susun kategori dia.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Susun kategori produk didalam Yezza Store

Yang ini, awak boleh buat later, tak terlalu penting.

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Promo banner, sales popup dan senarai sold out didalam Yezza Store

6. Custom Domain Yezza Store

Sekarang, pergi ke Custom domain. Lepas itu, masukkan nama kedai yang awak nak.

Contoh, http://kedaimakanaku.com atau http://kedaimakansaya.my

contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Masukkan custom domain didalam Yezza Store

Kalau awal daftar Yezza tadi, awak ambil Start Plan, awak automatik akan dapat free custom domain ini.

Just request nanti tim Yezza belikan domain dan pasangkan untuk awak A-Z.

Untuk bisnes makanan, better ada custom domain sendiri atas kapasiti :-

  • SEO
  • Bina authority
  • Online branding
  • Google My Business
contoh ayat promosi makanan di whatsapp dengan yezza
Kepentingan custom domain didalam Yezza Store

Ok, setakat ini sahaja.

Moga kedai online F&B awak cepat-cepat siap lepas daftar dekat https://yezza.co/Yezza

Kalau ada apa-apa sangkut or tak faham, just DM saya ya.

Saya tolong mana yang mampu sampai kedai online awak siap and awak boleh dapat sales on the same day.

Goodluck!

Ini solusi untuk solopreneur dan bisnes F&B yang nak ada own ecommerce dan tak larat nak pikul that 30%-35% caj by FB and FP.

Disclaimer : ini platform buat web e-commerce sendiri. Lepas dah siap, still kena buat marketing ya.

Nak khidmat marketing boleh roger @monocalio @famouzmy @HuzeifaStudio

Leave a comment