Case Study 6: Hanya seorang jurujual diperlukan untuk buat jualan hingga 1 juta

Facebook Ads for Physical Therapy: Satu Jurujual Berjaya Buat Sales RM1 JUTA

Kami akan berkongsi berkenaan kejayaan satu klien yang menjalankan bisnes physical therapy (terapi fisiologi) yang dibantu oleh Monocal dan berjaya membuat jualan sebanyak RM1 JUTA dengan SATU JURUJUAL SAHAJA.

Tanpa sales team, hanya seorang jurujual diperlukan untuk capai sale sehingga RM1,000,000.

1 – Latarbelakang Klien

Klien P (nama dirahsiakan) telah bersama Monocal selama 3 tahun.

Klien ini memiliki rangkaian pusat rawatan kesihatan yang menyediakan servis fisioterapi sebagai alternatif pembedahan.

Bermula dengan hanya empat cawangan di Selangor, kini klien P memiliki sebanyak 11 cawangan di seluruh Malaysia dan

Dalam masa yang sama, Monocal sedang menguruskan kempen pemasaran bagi 5 daripada 11 cawangan untuk klien P.

Lokasi cawangan diuruskan Monocal yang akan diulas sepanjang artikel ini adalah di Shah Alam, Kota Damansara, Wangsa Melawati, Bangi dan Johor Bahru.

Tugas utama Monocal adalah mencari prospek yang ingin mendapatkan khidmat fisioterapi.

Setiap prospek yang berjaya kami tarik akan diuruskan oleh seorang jurujual (sales person).

Manakala, fokus untuk pusat rawatan adalah lebih kepada menyediakan servis terbaik untuk pesakit, dan merawat pesakit sebaik yang boleh menggunakan kaedah fisioterapi.

Hanya ada seorang jurujual yang ditempatkan bagi setiap cawangan. Pada awalnya agak sukar untuk para jurujual ini ‘close sale‘ (dapatkan jualan) dengan prospek yang masuk.

Tetapi dengan nasihat dan bantuan Monocal, akhirnya masalah ini berjaya diselesaikan tanpa menambah bilangan jurujual.

Masalah Klien Physical Therapy

Masalah utama klien kami adalah mencari prospek berkualiti, jadi perkara pertama yang Monocal buat adalah menjalankan kempen iklan menggunakan Facebook Ads bagi mencari prospek yang bersesuaian.

Ada tiga jenis kempen yang kami jalankan.

Kempen Iklan Biasa – Fokus Pada Rawatan

Kempen iklan biasa adalah iklan tentang rawatan sakit sendi tulang yang biasa dihidapi pesakit.

facebook ads for physical therapy  - joint pain

Antara sakit yang boleh dirawat di pusat rawatan termasuklah sakit tengkuk, sakit lutut, sakit belakang dan sebagainya.

Fokus kempen ini adalah kelegaan kepada pesakit selepas mendapatkan rawatan alternatif di pusat rawatan. Antara prospek yang kami sasarkan adalah mereka yang bekerja menghadap komputer sepanjang hari.

Sakit tengkuk dan tulang belakang sangat sinonim dengan kumpulan ini.

Hasil kempen iklan yang dijalankan, klien berjaya meraih seramai 2000 orang prospek berkualiti setiap bulan bagi 5 cawangan, bersamaan 400 prospek bagi setiap cawangan.

[INSERT_ELEMENTOR id=”31365″]

Kempen Iklan ‘Housecall’

Antara tawaran menarik daripada pusat rawatan ini adalah perkhidmatan Housecall.

Istimewanya rawatan ‘housecall’ ini adalah perawat akan datang ke rumah dan rawat anda dalam keselesaan rumah sendiri.

Segala peralatan yang diperlukan untuk rawatan akan dibawa dari pusat rawatan ke rumah anda, dan anda hanya perlu tempah sahaja.

Prospek utama bagi perkhidmatan Housecall adalah pesakit yang ‘bedridden’, pesakit yang hanya mampu baring, tidak berupaya untuk berjalan jauh, atau tiada orang yang mampu membawa pesakit ke pusat rawatan.

Kempen iklan ini disasarkan kepada penjaga yang menjaga pesakit. Kebanyakkan pesakit yang menjadi prospek menghidapi masalah kronik dan tidak mampu bergerak ke pusat rawatan.

Kempen iklan ini berjaya menarik prospek secara konsisten seramai 1,000 orang sebulan ke 5 cawangan bersamaan 200 orang prospek bulanan setiap cawangan.

Kempen iklan COVID

Selain rawatan fisioterapi untuk sakit sendi tulang biasa dan housecall untuk sakit yang lebih serius, klien P juga ada menyediakan rawatan untuk mereka yang pernah dijangkiti COVID-19.

Bagi pesakit yang pernah menghidapi COVID-19, walaupun sudah kembali sihat, masih terdapat kesan sampingan daripada sakit tersebut.

Pesakit COVID-19 didapati lebih sukar bernafas secara normal dan mencungap walaupun tidak buat aktiviti berat.

COVID-19 adalah sakit yang menyerang sistem pernafasan, rawatan fisioterapi mampu membantu pesakit kembali bernafas secara normal.

Kempen iklan ini dapat menarik prospek seramai 200 orang setiap bulan bagi setiap cawangan.

Cabaran Monocal Dalam Meningkatkan Sales Melalui Facebook Ads

Berdasarkan penerangan kempen iklan yang dijalankan oleh Monocal seperti diatas, sepertinya tiada masalah timbul yang menyebabkan digital marketer kami garu kepala.

Semua iklan berjaya menarik prospek seperti mana yang klien mahukan. Konsisten setiap bulan dan boleh juga dikatakan jumlahnya memuaskan.

Namun, pada bulan pertama, masalah timbul apabila Monocal berjaya menarik prospek, tetapi klien tidak cukup tangan menguruskan prospek.

Digital marketer kami mengambil inisiatif untuk mencuba berapa lama tempoh masa diambil untuk mendapatkan respon daripada jurujual dengan membuat tempahan pada iklan yang kami jalankan.

Ini hasil daripada eksperimen kami. Katakan prospek membaca iklan pada hari Isnin pagi dan terus tekan link untuk menempah sesi rawatan. Sewajarnya jurujual perlu membalas prospek tersebut selewatnya pada penghujung hari yang sama.

Tetapi, apa yang terjadi adalah prospek menerima respon pada hari ketiga selepas menyatakan minat untuk menempah sesi rawatan.

Bagi pelanggan, setiap pengalaman dengan bisnes menyumbang kepada pengalaman pelanggan (Customer Experience). Bermula daripada membaca iklan, menghubungi pusat rawatan, mendapatkan rawatan, servis selepas habis rawatan, semua ini mempengaruhi persepsi pelanggan terhadap bisnes.

Setiap titik pertemuan (touchpoint) dalam perjalanan pelanggan (customer journey) akan memberikan impak kepada pengalaman pelanggan secara keseluruhannya.

Silap di satu titik sahaja boleh menyebabkan jualan terkesan.

Respon yang lambat menyebabkan pelanggan hilang minat untuk menempah sesi rawatan.

Penyelesaian Berkesan Daripada Monocal

Di Monocal, kami bukan sahaja bantu dari segi pemasaran, bukan sekadar buat ads dan copywriting (ini memang tugas utama kami).

Matlamat utama kami adalah meningkatkan jualan klien. Jadi kami akan berikan nasihat dan bantu klien walaupun masalah tersebut tiada kaitan dengan pemasaran.

Walaupun perkara seperti lambat respon tidak dapat dielakkan kerana pusat rawatan yang sibuk dan hanya ada seorang jurujual yang bertanggungjawab menguruskan prospek, penyelesaian yang marketer Monocal cadangkan mudah untuk dipraktikkan.

Nasihat dari Monocal

Jurujual setiap cawangan perlu periksa akaun media sosial mereka setiap pagi secara konsisten.

Hal ini kerana walaupun mesej prospek mungkin dihantar pada waktu petang atau malam hari dan menyebabkan jurujual terlepas pandang pada hari yang sibuk, setiap pagi mesej ini masih akan dibaca dan diuruskan oleh jurujual.

Majoriti pelanggan tidak mahu berlengah dalam mendapatkan rawatan, jadi mereka akan mesej sebaik saja mereka membaca iklan; pagi, petang atau malam.

Walaupun respon terhadap prospek bukan serta merta, ia masih dalam lingkungan 24 jam selepas mesej dihantar, dan bukannya terbiar sehingga 2 hari atau lebih.

Dengan cara ini, prospek yang berminat menempah sesi rawatan tidak akan mudah hilang minat dan lari mencari pusat rawatan lain.

Hasil Jualan Lumayan Daripada Kempen Oleh Monocal

Hasilnya, walaupun dengan seorang jurujual sahaja, klien P mampu menjana jualan secara konsisten sebanyak RM500,000 ke RM600,000 sebulan.

Namun, dengan bantuan dan nasihat Monocal, jualan klien P berjaya mencecah RM1,000,000!

Monocal bantu selesaikan ‘bottleneck’ klien P, walaupun masalah yang mereka hadapi bukan berkaitan kempen iklan, pemasaran dan sewaktu dengannya.

Berbeza dengan case study copywriting di mana Monocal bantu mereka dengan angle copywriting yang pelbagai, klien P hanya menggunakan angle copywriting yang konsisten untuk mendapatkan prospek bagi rawatan fisioterapi.

Monocal bantu klien P dapatkan prospek, dan jurujual bertanggungjawab menguruskan semua prospek tersebut secara efisyen.

Anda nak tingkatkan jualan seperti kisah di atas? Jom kita bersembang dahulu dan lihat bagaimana kami boleh bantu anda.

[INSERT_ELEMENTOR id=”31365″]

Leave a comment